sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Rasismin ja RKP-kritiikin vastainen julkilausuma

Kuntavaalit ja hämmennys
Aloitetaan viime syksyn kuntavaaleista. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors paheksui lokakuussa eräiden nimeltä mainitsemattomien perussuomalaisten ehdokkaiden maahanmuuttajavihamielisyyttä. Thors oudoksui ehdokasvalintoja ja sanoi pelkäävänsä perussuomalaisten suosion kasvavan yhtä suureksi kuin "ulkomaalaisvastaisilla puolueilla" Itävallassa ja Norjassa.

Vaalituloksen selvittyä pääsyntipukki oli helppo tunnistaa. Hän oli tietenkin Helsingin kaupunginvaltuustoon valittu Jussi Halla-aho, jonka nimeä ei kenenkään kuolevaisen poliitikon tai politiikantoimittajan pitänyt ennen vaalipäivää ääneen lausuman.

Heti vaalien jälkeen oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ilmoitti uusien valtuustojen tarvitsevan koulutusta rasististen puheenvuorojen kitkemiseksi. Toimenpide ei kuulemma mitenkään liittynyt perussuomalaisten vaalivoittoon, vaan puheenvuorojen sensurointia oli yleisesti toivottu jo pitemmän aikaa. Tämä selvä.

Pari viikkoa vaalien jälkeen Vihreiden naisjärjestö ilmoitti harkitsevansa rikosilmoituksen tekemistä Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista. Viikkoa myöhemmin Vihreät Naiset tekivät tutkintapyynnön. Syytös oli niinkin erikoinen kuin raiskauksiin yllyttäminen. Tällaista tutkintapyyntöä ei ollut Suomessa varmaan koskaan ennen tehty, ei ainakaan puoluejärjestö yksityishenkilöä vastaan.

Vanhanen jyrähtää
Tammikuun 14. päivä pääministeri Matti Vanhanen antoi rasismiaiheisen haastattelun ruotsinkieliseen Hufvudstadsbladetiin. Suomenkielisissä lehdissä sitä referoitiin näyttävästi ilmoittamalla Vanhasen "olevan valmis vaikka barrikadeille rasismin torjumiseksi". Alkuperäisessä tekstissä ei tosin noin sanottu, mutta kukapa suomenkielinen Höblää lukisi? Vanhasen haastattelusta päällimmäiseksi jäi huoli perussuomalaisten vaalimenestyksestä ja halu tukahduttaa kriittinen keskustelu maahanmuuttopolitiikasta.
– Äänestäjillä ei saa olla sellaista illuusioita, että he saavat ilmaista ulkomaalaisvihamielisyytensä vaaleissa esimerkiksi perussuomalaisia äänestämällä, Vanhanen sanoo lehdelle.

Puheet esimerkiksi hallitsemattomista siirtolaisvirroista on Vanhasen mukaan lopetettava.
Jo tuona samana päivänä ministeri Stefan Wallin (rkp) ehdotti puolueille yhteistä rasisminvastaista julkilausumaa.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r) ehdottaa, että puolueet laatisivat yhteisen julkilausuman, jossa ne sanoutuisivat irti rasistisista sanoista ja teoista EU-vaalikampanjoinnissa.

"Julkilausumassa puolueet ilmoittaisivat, etteivät ne hyväksy ehdokkaidensa tai muiden puolueaktiivien julkisesti levittävän muukalaisvihamielisiä mielipiteitä", Wallin kaavailee.
Wallin ehätti heti torjumaan käsityksen julkilausumasta lyömäaseena perussuomalaisia vastaan.
Tähän mennessä ärhäkintä ääntä maahanmuuttopolitiikasta on pitänyt perussuomalaiset. Wallin kuitenkin korostaa, että hänen aloitteensa ei ole suunnattu ketään vastaan vaan se on ilmaisu monikulttuurisuuden puolesta.
Eduskuntapuolueet olivat sitoutuneet rasisminvastaisuuteen jo vuonna 1998 ja tuo sopimus on edelleen voimassa. Wallin kuitenkin halusi luonnostella uuden version vanhasta sopimuksesta pelkästään kevään 2009 eurovaaleja varten. RKP:n puoluesihteeri Ulla Achrén alkoi vetämään projektia.

Rasisti kiikkiin
Julkilausumasta ei kuultu mitään pariin kuukauteen. Sitten 19.3. puoluesihteeri Achrén tuli esiin Hufvudstadsbladetissa vain viikkoa ennen kuin perussuomalaisten puoluehallituksen piti käsitellä Jussi Halla-ahon eurovaaliehdokkuus. Achrén ilmoitti, että puolueiden puheenjohtajien allekirjoitettua rasisminvastaisen julkilausuman, se tulee yksiselitteisesti estämään Halla-ahon valitsemisen perussuomalaisten ehdokkaaksi.
- Olemme kirjoittaneet uuden tekstin, mutta se on kyllä yhtä velvoittava kuin vuoden 1998 sopimuskin. Puolueet puuttuvat kaikkeen, minkä voidaan tulkita olevan maahanmuuttajavastaista, arvioi Achrén.

Miten käy Jussi Halla-ahon ehdokkuudelle, jos Timo Soini allekirjoittaa sopimuksen?
- Silloin Halla-aho ei voi olla perussuomalaisten listalla. Tämä on täysin selvää, asiassa on nollatoleranssi. (käännös ruotsista)
Tämä oli mielenkiintoinen näkemys. Tuossa vaiheessa julkilausuman tekstin muotoilu oli nimittäin edelleen kesken. Sitä paitsi julkilausuma koskee vain kevään 2009 eurovaalikampanjaa, jota Halla-aho ei ollut voinut tuossa vaiheessa aloittaa. Eihän hän ollut vielä ehdokaskaan. Missään ei ole kerrottu kuka tekee julkilausumaa koskevat tulkinnat. Ainakaan Achrénia ei kukaan ole siihen valtuuttanut.

Ilmeisesti Achrénille sattui pikku kömmähdys. Hän lipsautti hieman liian aikaisin julistuksen tavoitteen eli Halla-ahon ehdokkuuden estämisen. Vahinko ei kuitenkaan ollut suuren suuri, sillä kukapa suomenkielinen Höblää lukisi?

Soini heittäytyy hankalaksi
Julkilausuman teksti valmistui perjantaina 27. maaliskuuta eli vain päivää ennen perussuomalaisten ratkaisevaa puoluehallituksen kokousta. Hufvudstadsbladet ehti ensin uutisoida myös Soinin allekirjoittavan tekstin.
- Osa on suoraan hyväksynyt Wallinin kirjoittaman luonnoksen. Osa on tehnyt siihen parannuksia ja korjauksia. Nyt kaikki puoluejohtajat ovat hyväksyneet tekstin. Myös Timo Soini, sanoo RKP:n puoluesihteeri Ulla Achrén joka veti hanketta. (käännös ruotsista)
Myöhemmin samana päivänä HBL:n uutisteksti korvattiin toisella, jonka mukaan Soini ei aiokaan allekirjoittaa sopimusta.
- Olen jo allekirjoittanut yhden sopimuksen ja sitä toki noudatan. Uuden sopimuksen suhteen RKP on käyttäytynyt uskomattoman tökerösti. Hufvudstadsbladetissa on yritetty vaikuttaa meidän ehdokasasetteluumme. Sellainen ei sovi demokratiaan. (käännös ruotsista)
Soini viittaa Hufvudstadsbladetin painostuksella paitsi sen uutisointiin rasisminvastaisesta julkilausumasta, niin etenkin lehden toimittajan Björn Månssonin kirjoituksiin, jopa natsiherjoihin. Pääkirjoitustoimittaja Månsson (RKP:n eurovaaliehdokas muuten) on sekä toivonut että maanitellut Soinilta pesäeroa maahanmuuttokritiikkiin ja etenkin Jussi Halla-ahoon. Månsson on ollut liikuttavan huolissaan Soinin ja perussuomalaisten maineesta. Etenkin kun hän vielä syksyllä toivoi, ettei RKP:n tulevissa eurovaaleissa häviämä paikka mene ainakaan perussuomalaisille.

Persujen ehdokasvalinta
Lauantaina 28.3. Timo Soini ilmoitti yllättäen asettuvansa itse ehdokkaaksi eurovaaleihin. Jussi Halla-aho tiputettiin pois listalta, koska "puolueen ulkopuoliset tahot olivat yrittäneet vaikuttaa ehdokasasetteluun". Soini tarkoitti painostuksella Halla-ahon valitsijayhdistyksen eurovaaliehdokkuutta varten keräämää nimilistaa, ei esimerkiksi RKP:n junailemaa Halla-ahon ehdokkuuden estävää julkilausumaa, pääministeri Matti Vanhasen tai ex-pääministeri Paavo Lipposen kannanottoja, vihreiden puoluesihteeri Panu Laturin ehdokasevästystä tai apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen edellisenä päivänä Halla-ahoa vastaan nostamaa syytettä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Soini arvioi perussuomalaisten menettävän Halla-ahon hylkäämisen myötä noin 20 000 ääntä, joten kovin kevytmielisesti päätöstä ei varmaankaan tehty.

Julistuksen hyväksyminen
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat (paitsi Soini) kokoontuivat 16.4. allekirjoittamaan rasisminvastainen julistuksen. RKP julkaisi heti aiheesta tiedotteen ja julistuksen sisällön nettisivuillaan, tosin vain ruotsinkielisellä puolella. Mikään muu puolue ei ole tiedottanut allekirjoitustapahtumasta mitään. Julistuksen suomenkielistä versiota ei ole julkaistu.

Julistuksen sisältö on aika ympäripyöreää. Mielenkiintoisinta siinä ovatkin muutokset vuoden 1998 versioon. Silmiin pistää pari uutta kohtaa:
"Puolueellamme on yksiselitteisesti nollatoleranssi rasismiin."
Julistuksessa ei kuitenkaan määritellä rasismia. Siinä ei myöskään määritellä nollatoleranssia. Siksi "nollatoleranssi rasismiin" voi tarkoittaa mitä tahansa ja siksi ei mitään. Aivan kuten "totaalinen tasa-arvo", se voi kuulostaa hyvältä, mutta ei kestä lähempää tarkastelua. Ihmiset eivät ole yksimielisiä näin epämääräisten käsitteiden sisällöstä.

Toinen uusi kohta on vielä huolestuttavampi.
“Meidän on tehokkaasti käytettävä oikeusjärjestelmämme tarjoamia välineitä torjuaksemme rasistisia ja muukalaisvihamielisiä tekoja.” (käännös ruotsista)
Kuinka puolueet voivat käyttää hyväksi oikeusjärjestelmän tarjoamia välineitä? Tämä ei kai voi olla mitään muuta kuin viittaus Vihreiden Naisten nostamaan oikeusjuttuun Jussi Halla-ahoa vastaan. Tajusivatko puheenjohtajat mitä tällaiseen oikeusjärjestelmän politisointiin sitoutuminen oikeasti tarkoittaa? Julistus velvoittaa puolueita strategisten rasismisyytteiden nostamiseen ketä tahansa epätoivottua maahanmuuttokeskustelua herättävää henkilöä vastaan.

Miksi näin?
Kertakäyttöisen rasisminvastaisen julistuksen tarkoitus oli estää etenkin maahanmuuttoministeri Thorsiin kohdistunut voimistuva kritiikki. Julistus antaa sopivan lyömäaseen kaikkiin suuntiin ja etenkin perussuomalaisia vastaan. Allekirjoittajia voidaan syyttää lupausten pettämisestä. Astrid Thors kiirehtikin tuoreeltaan paheksumaan Ben Zyskowiczilta saamaansa maahanmuuttopolitiikan kritiikkiä nollatoleranssisopimuksen rikkomiseksi. Eli rasismiksi.

Allekirjoittamisesta kieltäytynyt Soini on hänkin vapaata riistaa. Keskustanuoret julkaisivat tiedotteen, jossa arveltiin perussuomalaisten olevan avoimen rasistinen, ehkä jopa rikollinen puolue.
- Rikoslaissa on kielletty kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Ulkomaalaisviha on siis laitonta. Nyt herää kysymys siitä, hyväksyykö Timo Soini rikollisen toiminnan puolueessaan, kysyy KOL:n puheenjohtaja Antti Kurvinen.
Kaksi rasismisyytöstä oli vasta ensimmäisen päivän saldo. Lisää syytöksiä - ja rikossyytteitä - on kevään mittaan tulossa, joten kiitoksia paljon RKP maahanmuuttopoliittisen keskustelun viemisestä uudelle tasolle.

Kepeät mullat
RKP
Vielä vuoden 2007 puoluekokouksessaan RKP vaati ruotsinkielisille kiintiöpaikkaa europarlamenttiin. Siihen ei suostuttu. Nyt kun RKP:n kannatus hiljalleen hiipuu ja Suomen europarlamenttipaikkoja vähennettiin yhdellä, RKP tulee menettämään ainoan paikkansa. Eduskuntavaaleihin kaavailtu 3,5-4 prosentin äänikynnys pelottaa RKP:tä tosissaan. Syystäkin.

RKP:n rasisminvastainen julistus ja Hufvudstadsbladetin rasismikirjoitukset ovat viimeinen epätoivoinen keino jarruttaa väistämätöntä muutosta ja heittää kapuloita uhkaksi koettujen perussuomalaisten rattaisiin. Riippumatta perussuomalaisten tai Halla-ahon vaalimenestyksestä, RKP:n ykkösketju Wallin, Thors ja Achrén on näiden vaalien varmin häviäjä.


Lähteet:

Kuntavaalit ja hämmennys
Keskisuomalainen/STT: Thors oudoksuu perussuomalaisten ehdokkaita (17.10.2008)

YLE: Ministeriö varautuu vihapuheisiin valtuustoissa (28.10. 2008)
TV-uutiset (video, 2:20)

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää muistuttaa puolueita rasismin vastaisista sitoumuksista (14.11.2008)

Vihreät Naiset: Valtuustojen puututtava naisiin kohdistuvaan väkivaltaan (12.11.2008)
Vihreät Naiset jättää tutkintapyynnön helsinkiläisvaltuutetun raiskauspuheista (18.11.2008)

Vanhanen jyrähtää
HBL: Vanhanen kräver krafttag mot rasism (14.1.2009)
Suomennos: Vanhanen ei siedä rasismia

YLE: Vanhanen lähtisi barrikadeille rasismia vastaan (14.1.2009)
Helsingin Sanomat/STT: Vanhanen varoittaa puolueita rasismin lietsomisesta (14.1.2009)
Ilta-Sanomat/Sanna Ukkola: Matti Vanhasen pelko: Taantuma lisää rasismia (14.1.2009)

HBL: EU-val utan främlingshat? (14.1.2009)
Suomennos: EU-vaalit ilman muukalaisvihaa?
Helsingin Sanomat: Wallin ehdottaa puolueille yhteistä rasisminvastaista julkilausumaa (14.1.2009)

Euroopan rasismin vastainen peruskirja (28.2.1998)

Rasisti kiikkiin
HBL: Appell stoppar Halla-ahos EU-kandidatur? (19.3.2009)
Suomennos: Julkilausuma estää Halla-ahon EU-ehdokkuuden?

Jussi Halla-ahon kommentti RKP:n julkilausumasta: Bajs i byxbenet (21.3.2009)

Ilta-Sanomat: Rivit rakoilevat? (24.3.2009)

YLE/Svenska: Soini avvaktar med appell mot rasism (26.3.2009)
Suomennos: Soini empii rasisminvastaisen julkilausuman kanssa

Soini heittäytyy hankalaksi
HBL: Appellen mot rasism är klar (1. versio)
Ord står mot ord (2. versio) (27.3.2009)
Suomennokset: Rasisminvastainen julkilausuma valmis/Sana sanaa vastaan

YLE Svenska: Ännu oklart om Sannf och deklaration (27.3.2009)

Google-käännös ruotsista englanniksi
Google-käännös ruotsista suomeksi

HBL/Björn Månsson: När frisinnet blir hårt trängt (13.12.2008)
HBL/Björn Månsson: Vanhanen sätter ned foten mot rasism och för svenskan (15.1.2009)
Suomennos: Vanhanen otti kantaa rasismia vastaan ja ruotsin kielen puolesta
HBL/Björn Månsson: Soini drar alltför snäv rasistgräns (18.2.2009)
HBL/Björn Månsson: En rakryggad kristdemokrat (21.3.2009)
HBL: Björn Månsson kandiderar i EU-valet (23.3.2009)

HBL: "Thors bör ändå avgå" (15.12.2008)
HBL: I grumliga vatten (16.1.2009)
HBL: Anonyma inlägg vållar huvudbry (9.2.2009)
HBL: Nazislagord skriks ut på Sannfinländares Facebook (13.2.2009)
Suomennos: Natsisanoja perussuomalaisen Facebook-sivulla
HBL: Ljumt intresse för ny pakt mot rasism (18.2.2009)
HBL: Soini utnyttjar väljarna i EU-valet (31.3.2009)
HBL: Halla-aho lämnar Sannfinländarna (4.4.2009)
HBL: Thors får kritik från alla håll (17.4.2009)
HBL: Intoleransen gör sig bred (17.4.2009)

Ministeri Stefan Wallinin kotisivut
Att bära ansvar är inte alltid populärt (19.4.2009)

På köpet med det ansvaret kommer ohjälpligen mängder av ovett och påhopp. Men ansvaret måste bäras av någon - och i detta fall är det sfp:s historiska uppdrag att göra det. Snabbvinster finns det inte att hämta på detta politikområde. Men jag är övertygad om att historieskrivningen kommer att visa att valperioden 2007-11 blev en vattendelare i den blåvita utlänningspolitiken.
Mångfald! (27.3.2009)

Persujen ehdokasvalinta

Ilta-Sanomat/Sanna Ukkola: Halla-aholle syyte blogiteksteistä (27.3.2009)

Helsingin Sanomat: Timo Soini ehdolle EU-vaaleihin (28.3.2009)

Helsingin Sanomat: Halla-aho ei mahtunut listalle (28.3.2009)

Ilta-Sanomat/Sanna Ukkola: "Painostus esti Halla-ahon ehdokkuuden" (28.3.2009)

YLE: Paavo Lipponen perussuomalaisista ja 30-luvusta (20.12.2008)

Toimittaja: Puhutteko te nyt ihan suoraan rasismista?

Lipponen: Puhun sellaisesta, kun kysymys on myöskin akateemisista henkilöistä, jotka perustelevat omissa artikkeleissaan ja blogeissaan samantyyppistä ideologiaa kuin 30-luvulla liikkui äärioikealla. Tämä ei ole sitä millä tavalla perussuomalaiset Timo Soinin johdolla esiintyivät vaaleissa. Eli nyt ollaan menossa aika tavalla äärioikealle, jos tämä kehitys jatkuu perussuomalaisissa.

Toimittaja: Pitäisikö toisten puolueiden nyt jotenkin ottaa kantaa tähän asiaan?

Lipponen: Minusta tämä on asia jota ei voida sivuuttaa

Toimittaja: Millä tavalla siihen ehkä pitäisi puuttua? Se on kuitenkin tämän kansanvallan tuotos.

Lipponen: Ei vaikenemalla, vaan näihin asioihin pitää tarttua, koska olemme nähneet mitä muualla Euroopassa on tapahtunut kun on ikään kuin päästetty pullon henki irti.
Vihreät: Puoluesihteeri Panu Laturin puheenvuoro valtuuskunnassa (28.2.2009)

"Lopuksi haluan toivottaa voimia Timo Soinille siinä, että hän pystyy pitämään rasismin poissa perussuomalaisista. Uskon, ja toivon että Timo on tässä tosissaan. Pidä Timo homma kurissa. Ja valitse ehdokkaasi tarkoin."
Ilta-Sanomat/Sanna Ukkola: Soinin piinaviikot (11.4.2009)

Julistuksen hyväksyminen
Helsingin Sanomat: Timo Soini ei aio allekirjoittaa rasismin vastaista vetoomusta (15.4.2009)

RKP:n tiedote ja rasisminvastainen julistus ruotsiksi: Anti-rasismappellen skrevs under (16.4.2009)

Ilta-Sanomat/STT: Timo Soini ei allekirjoittanut rasismivetoomusta (16.4.2009)

Pääkirjoituksia
Lapin Kansa: Rasismilla eurovaaleihin? (17.4.2009)
Helsingin Sanomat: Puolustakaa oikeasti ihmisoikeuksia (18.4.2009)
Savon Sanomat: Rasismilla ei pitäisi leikitellä (18.4.2009)
Etelä-Suomen Sanomat: Turhaa venkoilua Soinilta (20.4.2009)
Kainuun Sanomat: Katainen oikeassa (21.4.2009)

Strateginen rasisminvastainen käräjöinti
Euroopan rasismin vastaisen verkoston Enar-Finlandin tiedotuslehti Vastaus rasismiin Suomessa (pdf)
Rasisminvastaisuus on melko uusi alue laeissa ja kansalaisjärjestöjen tehtävä on kasvattaa yleistä tietoisuutta niistä mahdollisuuksista, joita sillä on. Tästä johtuen strategisesta käräjöinnistä on tullut hyödyllinen asianajotekniikka, kansalaisjärjestöt voivat sekä suoranaisesti ottaa osaa strategiseen käräjöintiin että tukea muita keräämällä tietoa, arvioimalla mahdollisia uhreja ja ottamalla osaa asianajamiseen.
Miksi näin?
Ben Zyskowiczin puhe eduskunnassa: Eduskunnan pöytäkirja (15.4.2009)

Iltalehti: Ministeri Thorsin luottamus koetuksella (16.4.2009)

Helsingin Sanomat: Thors syyttää Zyskowiczin rikkoneen pelisääntöjä turvapaikkaripityksessä (17.4.2009)
YLE/Svenska: Thors dömer ut Samlingspartiets kritik (22.4.2009)
Suomennos: Thors tuomitsee Kokoomuksen kritiikin

Nuoret keskustalaiset: Ovatko Perussuomalaiset avoimesti rasistinen puolue? (17.4.2009)

Kepeät mullat RKP
RKP: Partidagen i Vanda 2007, Allmänpolitisk resolution (doc)

HBL: Prognos: SFP utan mandat i EU-valet (14.4.2009)

RKP: Äänikynnys epädemokraattinen mekanismi (8.2.2008)

2 kommenttia:

markku penttilä kirjoitti...

Kiitokset Roope!
Nyt alkaa hiljalleen aueta tämä poliittinen peli, mitä kansanedustaja-estraadilla käydään.
Surullisinta siinä kaikessa näyttää olevan se, että suomalaisuuden käsite on merkillisellä tavalla kadonnut joidenkin puolueiden edustajien päästä. Ja se on tapahtunut halpamaisesti, jonkinlaisen "globaalimuotilmiön" kustannuksella maailmaa syleilevästi.
On alettu ihannoida ulkomaalaisuutta ja tämän aatteen suojaksi on laadittu rasismilakeja ja suvaitsevaisuusjulistuksia.
Maatamme pyritään jo käytännössäkin myymään ulkomaalaisille, vaikka sitä on aikaisemmin kynsin hampain puolustettu. Meistä tavallisita suomalaisista pyritään väkisin ja teennäisesti takemään ulkomaalaisvihamielisiä, vaikka olemme aina osallistuneet ulkomaiden auttamiseen niiden vakavissa ahdingoissa.
Ei ole kysymys ulkomaalaisvihasta sen enempää kuin mistään rasismistakaan. On kysymys Suomen valtion ja Suomen kansan olemassaolosta ja tulevaisuudesta.
Miten tämä pieni kansa voi säilyä ehyenä tässä nykyaikaisten kansainvaellusten paineessa, jos hallituspuolueet jatkavat tätä käsittämätöntä ulkomaalaisten tänne muuton lietsontaa. On eräillä, kylläkin ennustetuilla laskelmilla jo osoitettu, että n. 50-100 vuoden sisällä ulkomaalaisten osuus väestöstämme on enemmistönä, johon voidaan sanoa, että se voi olla myös tämän maan suomalaisten ihmisten lopun tarina.
Tuntuu merkilliseltä, että maassamme päättävillä paikoilla olevat edustajat ja virkamiehet halveksivat näin Suomen pitkää ja vaivalloista historiaa ja unohtavat täysin esi-isiemme työn, jonka ansiosta olemme nousseet kansaksi kansakuntien joukkoon ja menestyneet siinä erinomaisesti.
Nyt tämä työ on poljettu jalkoihin ja Suomen alasajo on käsittämättömällä hallinnon ja byrokratian voimalla täydessä käynnissä.
Ja tässä mielessä maamme kansalaiset pyritään pitämään valtaeliitin pihdeissä lain ja edesvastuun uhalla rasismilakeihin nojaten.
Samaten maamme julkinen media on valjastettu tähän aivopesuun, jossa taatusti jokainen globaalikannattaja pääsee helposti esille. Mutta esim. tietoa siitä, mitä naapurimaissamme ja Euroopassa
kansaivaellusten seurauksena tapahtuu, ei juurikaan ole saatavissa. Tämä on varsin hälyyttävä ilmiö ja alkaa lähennellä jonkinlaisen totalitaristmin astetta. Sananvaputtamme on suorastaan loukattu ja demokratiamme alkaa olla merkitykseltään sen irvikuva.

Roope kirjoitti...

Onneksi en lyönyt vetoa. Alhainen äänestysprosentti teki tepposet ja RKP sai kuin saikin viimeisen tarjolla olleen europarlamenttipaikan vain vajaan kolmen tuhannen äänen marginaalilla. Kannattajien usko oli kova ja se riitti. Onnittelut.

Tuloksessa oli jotain positiivistakin. Tuloslaskennan alun vaaliennusteesta huolimatta paikka ei mennyt kuukausitolkulla perussuomalaisia ja Jussi Halla-ahoa estoitta demonisoineelle HBL:n pääkirjoitustoimittaja Björn Månssonille.

Paikan saanut Carl Haglund vaikuttaa tolkun ihmiseltä, eikä hän ole ryvettänyt itseään Thorsin, Wallinin ja Achrénin tavoin jatkuvalla rasismikortin käytöllä. Ehkä RKP:n johtoon saadaan hiljalleen uusia voimia ja Wallinin puoluekokouksessa aloittama "RKP on perussuomalaisten vastavoima"-kampanja haudataan?

Myös Sampo Terhon kanssa television vaaliväittelyssä esiintynyt RKP:n Axel Hagelstam vaikutti varsin fiksulta kaverilta, vaikka ei selvästikään tiennyt nykyisen maahanmuuttopolitiikan ongelmista yhtään mitään. Kuinka voisi tietääkään, kun oli bloginsa mukaan vasta edellisenä päivänä saanut puoluejohdolta pikakurssin aiheesta.