maanantai 13. huhtikuuta 2009

Esitä kysymys, Vihreät vastaavat

Vihreät ottivat maahanmuuton yhdeksi vaaliteemoistaan, toistaiseksi tosin vain paperilla. Vihreät yrittävät kääntää kriittisen keskustelun turvapaikanhakijoiden maahantulon rajoittamisesta kotouttamispolitiikan arvosteluun. Se on Vihreille salonkikelpoinen tapa olla maahanmuuttokriittisiä.

Vihreiden puolueohjelmien perusteella maahanmuuton suurin ongelma on kotouttamiseen käytettyjen varojen ja resurssien riittämättömyys. Voi tosin kysyä, mitä järkeä kotouttamiseen keskittymisessä on juuri nyt, kun pakolaismäärä on kasvamassa kymmenkertaiseksi. Pysyykö kokonaisbudjetti silti samana vai kasvaako sekin automaattisesti kymmenkertaiseksi? Vai kasvaako se monikymmenkertaiseksi, jos kotouttamiseen maahanmuuttajaa kohti käytettyjä varoja nostetaan Vihreiden ohjelman mukaisesti?

Kysymyksiä riittää. Tästä päästäänkin hiljalleen otsikon aiheeseen. Vihreät lanseerasivat eurovaaleja varten omat maahanmuuttosivunsa. Sinne on koottu yhteen paikkaan Vihreiden maahanmuuttopoliittisia ohjelmia ja linjanvetoja. Tämä on kiitettävää, sillä muut puolueet tuntuvat häpeillen piilottelevan omia ohjelmiaan.

Kritiikille altistuminen ei ole koskaan helppoa. Miten Vihreät sitten ottavat maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa arvostelun vastaan? Ei kovin mallikkaasti. Puoluejohto päätti tänä keväänä leikkiä Radio Jerevania.


Vihreä maahanmuuttopolitiikka - kysy Vihreiltä

Vihreä maahanmuuttopolitiikka perustuu inhimillisyydelle, ja sen tavoitteena on edistää työperäistä maahanmuuttoa, edistää toimivaa kotoutumista ja kantaa vastuuta maailman pakolaisista. Politiikan pääkohdat on esitelty Vihreiden maahanmuuttoa käsittelevässä tietopaketissa.

Heräsikö paketin luettuasi mieleesi mielenkiintoinen kysymys? Haluatko kysyä Vihreiltä jostakin muusta maahanmuuttoteemaisesta kysymyksestä? Hienoa! Vastaamme kevään aikana kiinnostaviin maahanmuuttoa käsitteleviin kysymyksiin verkossa.

Jos haluat lähettää kysymyksen, huomaa ensin alla olevat ohjeet.

1. Ole ytimekäs. Kysymyksen on mahduttava max. 400 merkkiin.
2. Kysymyksen on oltava kysymys, ei esim. väite tai kommentti.
3. Jos kysymykseen on jo vastattu esim. tietopaketissa, kysymykseen ei vastata.
4. Jos kysymys on asiaton tai ns. trollaava, kysymykseen ei vastata.
5. Kysymyksen vastaajat päättävät Vihreät. Yksittäisille henkilöille tai muille toimijoille osoitettuihin kysymyksiin ei vastata. Älä siis esim. pyydä Vihreiden puheenjohtajaa vastaamaan.
6. Kysymysten pitää koskea vain ja ainoastaan Vihreiden maahanmuuttopolitiikkaa - ei esim. Vihreiden näkemyksiä muiden puolueiden politiikasta tai muista poliiittisista teemoista.
7. Kaikkiin kysymyksiin ei tästäkään huolimatta välttämättä pystytä vastaamaan.
Sallitut kysymykset

Vihreät siis vastaavat haluamiinsa kysymyksiin haluamallaan tavalla haluamanaan aikana. Säännöt ovat tiukat.

- Kysymys taustoineen on saatava mahtumaan 400 merkkiin (2½ tekstiviestiä).
- Kysyjän on kahlattava toista sataa sivua Vihreiden eri ohjelmia selvittääkseen onko kysymykseen jo vastattu siellä (vinkki ohjelmat lukeneelta: luultavasti ei ole vastattu, mutta Vihreät itse voivat olla eri mieltä).
- Jos kysymys on ns. asiaton, niin siihen ei vastata (millainen on äänestäjän maahanmuutosta esittämä asiaton kysymys?).
- Nimetyille vihreille poliitikoille ei saa jättää kysymystä (vaikka he puolueen edustajina usein kommentoivat maahanmuuttopoliittisia asioita omasta näkökulmastaan).
- Kysymyksiin vastaaminen kestää useita viikkoja (oiva tapa hyödyntää internetin nopeutta).

Paljon sääntöjä ja silti lopussa tehdään varaus, ettei kysymyksiin välttämättä vastata lainkaan.

Pelon politiikkaa

Miten tuota nyt tulkitsisi. Minä ainakin haistan pelkoa ilmassa. Vihreät kävivät hyökkäykseen maahanmuuttopolitiikan kritiikkiä vastaan pian kuntavaalien jälkeen, kun Vihreät Naiset tekivät poliisille tutkintapyynnön Jussi Halla-ahosta. Tuo tutkintapyyntö itsessään ei johtanut mihinkään, mutta se pani liikkeelle tapahtumaketjun, jonka seurauksena Halla-ahoa nyt syytetään muutaman blogitekstinsä lauseen perusteella kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa helmikuussa puoluesihteeri Panu Laturi varoitti Timo Soinia asettamasta Jussi Halla-ahoa ehdolle eurovaaleissa. En muista missään aiemmissa vaaleissa puututun muiden puolueiden ehdokasasetteluun, joten selvästikin jotkut pelkäävät jotain.

Sittemmin Soini esti toivotusti Halla-ahon ehdokkuuden, joten toivottavasti pelko lieveni. Ehkä jopa niin paljon, että Vihreät voivat vastata maahanmuuttopolitiikasta esitettyihin kysymyksiin jo nyt, eikä vasta ensi eduskuntavaaleissa, jolloin elämme keskellä Vihreiden osaltaan luomaa maahanmuuttopoliittista katastrofia.

Lähteet:
Vihreä maahanmuuttopolitiikka

Kysy Vihreiltä maahanmuutosta

Vihreät Naiset jättää tutkintapyynnön helsinkiläisvaltuutetun raiskauspuheista

Puoluesihteeri Panu Laturin puheenvuoro valtuuskunnassa 28.2.2009

================================================================

Kysymyksiä todellakin riittää. Laitan tähän loppuun muutamia. Valitettavasti kaikki kysymykseni eivät täytä Vihreiden sääntökokoelman ehtoja.

Kysymyksiä Vihreille

Somalialais- ja irakilaisturvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on 13-kertaistunut kahdessa vuodessa. Samaan aikaan heidän määränsä Ruotsissa on romahtanut kolmasosaan.
Pitäisikö Suomen reagoida turvapaikanhakijoiden määrän räjähdysmäiseen kasvuun vai onko humanitaarinen maahanmuutto Vihreiden mielestä edelleen hallittua?


Vastaanottokeskusten määrä viisinkertaistuu yli 60:een vuonna 2009. Jo pelkkään vastaanottokeskuksien toiminnan laajentamiseen tarvitaan ainakin 100 miljoonaa euroa.
Onko Vihreillä ylärajaa humanitaariseen maahanmuuttoon käytettävän rahan ja resurssien määrälle?


Suomen nykyinen oleskelulupa- ja perheenyhdistämiskäytäntö tuottaa jo tämän vuoden alun 500 turvapaikanhakijan kuukausivauhdilla vuodesta 2011 eteenpäin 20-25 tuhatta vuosittaista humanitaarista maahanmuuttajaa. 65 miljoonaa irakilaista, somalialaista ja afganistanilaista on vain matkalipun päässä oleskeluluvasta Suomessa. Silti Vihreät haluavat ohjelmassaan yhä laajentaa turvapaikanhakijoiden oikeuksia saada oleskelulupa.
Onko Vihreillä ylärajaa humanitaarisista syistä oleskeluluvan saavien vuosittaiselle määrälle?


Viranomaisten mukaan suurin osa turvapaikanhakijoista valehtelee tietojaan turvapaikkakuulemisessa. Alaikäiseksi ilmoittautuneet ovatkin oikeasti täysi-ikäisiä, koska ankkurilapsena he saavat perheensä automaattisesti Suomeen. EU:n ulkopuolelta tulevat ovatkin jo asuneet muualla Euroopassa. Henkilöllisyyspaperit katoavat vasta kohdemaassa tai ne ovat väärennettyjä. Ilmoitetut matkareitit eivät pidä paikkaansa. Turvapaikkapolitiikassaan Vihreät ei käsittele järjestelmän väärinkäytön ongelmia lainkaan.
Onko Vihreillä ylärajaa turvapaikkajärjestelmän väärinkäytölle?


Kuinka Vihreät mittaavat kotouttamiseen sijoitettujen resurssien käytön tuloksellisuutta?
Kuinka paljon enemmän henkeä kohti Vihreiden mielestä kotouttamisresursseja pitää lisätä?
Mihin juuri tämä luku perustuu?


Miten Vihreiden ajama työtehtäviin ja kansalaisuuteen vaadittavien kielitasovaatimusten madaltaminen edistää maahanmuuttajien kielen oppimista, työllistymistä ja kotoutumista?


Mihin perustuu Vihreiden väite nimettömän työnhaun hyödyllisyydestä, kun siitä ei tiettävästi ole myönteisiä kokemuksia missään EU:n alueella, mutta negatiivisia ainakin Ruotsista ja Alankomaista?

1 kommentti:

Roope kirjoitti...

On 9.6. eli toinen eurovaalien jälkeinen päivä. Tähän mennessä Vihreiden sivulla ei ole vastattu vielä yhteenkään kysymykseen. Ehkä jotain vikaa tai viivettä internet-yhteyksissä?